El club signa un conveni de col·laboració amb la primera associació esportiva LGTBIQ+ de l’estat espanyol, coincidint amb el Dia Internacional de la LGTBI-fòbia en l’Esport.

L’aliança s’ha subscrit en el marc de la recent modificació estatutària de l’entitat blaugrana per promoure la igualtat i la no discriminació en l’àmbit social i esportiu

Barcelona, 18 de febrer del 2022.

En el marc del Dia Internacional de la Lluita contra la LGTBI-fòbia en l’Esport, que se celebra aquest 19 de febrer, el FC Barcelona ha signat un conveni de col·laboració amb Panteres Grogues, una associació multiesportiva LGTBIQ+, per lluitar contra l’homofòbia i la discriminació per raons d’orientació sexual en l’esport i en la societat, tal com recull la recent modificació estatutària del Club. L’acte de la signatura ha comptat amb la presència de la vicepresidenta institucional Elena Fort i Joan Miró, president de Panteres Grogues, a més de Maite Laporta, responsable del departament de Diversitat i Inclusió del Club.

Aquest conveni establirà les bases de la cooperació entre les dues entitats i, en el cas del FC Barcelona, centra el seu interès en la formació i assessorament relatiu a la diversitat de gènere, identitat i orientació sexual, així com la lluita contra la LGTBI-fòbia en el món de l’esport. 

El FC Barcelona referma la seva posició de combatre l’homofòbia i la discriminació i fomentar la igualtat de gènere, tal com estableixen els seus Estatuts, que en l’Assemblea del mes d’octubre passat es van modificar per tal d’incloure aquest compromís de defensa dels drets de les persones en la seva carta magna. Així, en l’Article 4t en relació amb l’Àmbit Funcional, s’expressa un “reconeixement exprés en favor dels principis bàsics i elementals dels éssers humans, continguts en la Declaració Universal dels Drets Humans proclamada per les Nacions Unides i vetllant per la seva protecció”, afegint que el Club “promourà els valors democràtics de la igualtat i la no discriminació” i “lluitarà per l’erradicació de totes les actituds masclistes, homòfobes i racistes en l’àmbit social i de l’esport”.

L’esport com a eina de normalització social

El club blaugrana ha escollit Panteres Grogues per subscriure aquest conveni que ha de desenvolupar aquests objectius i aprofitar l’experiència d’aquesta associació multiesportiva que treballa l’especificitat de l’homofòbia en el món de l’esport. Panteres Grogues és el primer club esportiu LGTBIQ+ sense ànim de lucre de l’estat espanyol, i es va originar el 1994 amb l’objectiu de donar a conèixer a la societat un model de pràctica de lleure, en especial l’esport no discriminatori.

Panteres Grogues compta actualment amb 1.200 socis i sòcies repartits en un total de 29 seccions esportives, de benestar i culturals, amb una gestió basada en el voluntariat. A més, realitza tasques de formació i assessorament a clubs, associacions, administracions i universitats sobre l’especificitat de l’homofòbia en el món de l’esport. És membre de diverses federacions catalanes, associacions LGTBI, consells d’institucions públiques i de l’EGLSF (European Gay and Lesbian Sports Federation). Entre altres accions, Panteres Grogues va participar en el procés de tramitació de la Llei 11/2014 per garantir els drets de les persones LGTBI i va organitzar els EuroGames Barcelona 2008 amb més de 5.000 participants de tot Europa.

El 19 de febrer, en record de Fashanu

El dia 19 de febrer es commemora el Dia Internacional contra l’Homofòbia en l’Esport en record de Justin Fashanu, el primer futbolista que va declarar públicament la seva homosexualitat el 1990. El 19 de febrer és el dia que va néixer Fashanu, l’any 1961, i es va escollir la figura d’aquest jugador anglès que va patir rebuig i discriminació a causa de la seva orientació sexual i que finalment es va suïcidar als 37 anys després d’haver estat acusat d’abús sexual per un adolescent, tot i que la policia havia abandonat el cas per falta de proves. El seu llegat és la Fundació Justin Fashanu, que lluita contra l’homofòbia, el racisme i els problemes mentals dels futbolistes.

Declaracions d’Elena Fort, vicepresidenta institucional

“Estem molt satisfets d’aquest acord amb Panteres Grogues, el primer club multiesportiu LGTBIQ+ sense ànim de lucre de l’estat espanyol, que a més té seu a Barcelona i que té una gran experiència a treballar l’especificitat de l’homofòbia en el món de l’esport. Aquest conveni  ens ajudarà a aconseguir tots els objectius que ens vam marcar amb la recent modificació estatutària de l’article 4t de l’Àmbit Funcional, entre aquests, promoure la igualtat de gènere i la no discriminació per raons d’orientació sexual i lluitar per l’erradicació de totes les actituds masclistes, homòfobes i racistes en l’àmbit social i de l’esport. És un conveni que anirem materialitzant en accions concretes al llarg dels propers mesos”.

Declaracions de Joan M. Miró, president del C.E. Les Panteres Grogues

“Per les persones que pertanyem al col·lectiu LGBTIQ+ és molt important la vinculació d’entitats tan significatives com el FC Barcelona en la nostra lluita contra la LGTBI-fòbia en general, i concretament a l’esport. Esperem que sigui el primer d’una llarga llista de clubs que s’impliquin activament en la lluita contra la LGTBI-fòbia. La introducció en els seus Estatuts de la no discriminació per raons d’orientació sexual i identitat de gènere va ser un primer pas que requeria posar en pràctica i una bona forma de començar és amb la formació de les seves empleades i empleats ja que és a través del coneixement que s’aconsegueix el respecte cap a la diversitat. Que el FC Barcelona hagi triat Panteres Grogues com a partner per realitzar aquesta tasca és un reconeixement a la tasca que vam començar fa més de 25 anys”.